menu
Toon menu
Bloedarmoede in de gezondheidszorg.

Het einde van de gezondheidszorg (zoals we die kennen)?

In de meeste Europese landen is de gezondheidszorg niet commercieel. Dat wil zeggen dat het niet de bedoeling is om winst te slaan uit medische verzorging van zieken. Maar dat principe staat nu op de helling, zo blijkt een uitgelekt document.
donderdag 5 februari 2015

Momenteel onderhandelt de Europese Unie met twee├źntwintig andere leden van de Wereld Handels Organisatie (WTO) over de toekomst van de gezondheidszorg. Die besprekingen zijn geheim. Maar onlangs lekte een document uit. Dat geeft ons een zicht op wat precies wordt besproken.

Uit het document blijkt dat er plannen zijn om de gezondheidszorg commercieel te maken. Medische zorg moet dus opbrengen. Daarom moet het makkelijker worden voor bedrijven om medische zorg te voorzien. Volgens de onderhandelaars zal dat veel jobs opleveren.

Maar verschillende organisaties waarschuwen. Door medische zorg commercieel te maken, dreigt de toegang tot de zorg moeilijker te worden. Critici wijzen erop dat gezondheid een recht is en niet zomaar een product. Het risico bestaat dat enkel rijken toegang zullen hebben tot goede medische zorgen.

Klik hier voor een langere versie van dit artikel