menu
Toon menu
BNP Paribas

Belgische grootbanken niet duurzaam genoeg

De grootste banken in België scoren erg slecht als het gaat om duurzaamheid. Sommige banken financieren nog steeds in milieu-onvriendelijke projecten, wapenindustrie of corrupte regimes.
maandag 2 maart 2015

Naar buiten toe stellen banken zichzelf graag voor als ethisch en duurzaam. Maar het rapport van verschillende ngo's toont een ander beeld. De grootbanken die actief zijn in België schuwen de onethische en onecologische beleggingen niet.

Een voorbeeld. Belfius heeft geïnvesteerd in Cargill. Cargill is een bedrijf dat palmplantages runt. Maar voor de aanleg van die plantages worden er grote stukken regenwoud gekapt. Daarnaast investeerde Belfius in Chevron. Dat bedrijf is verantwoordelijk voor het ontginnen van schaliegas. De ontginning van schaliegas is erg schadelijk voor het milieu en er bestaat heel veel protest tegen.

Maar banken als KBC, Deutsche Bank, ING en BNP Paribas gaan evenmin vrijuit. Ook zij doen zaken met bedrijven die arbeidsrechten niet respecteren, handelen in wapens of onecologisch te werk gaan.

De kleinere banken scoren beter dan de grotere banken. Triodos is de meest duurzame bank. Gevolg door VDK en Van Lanschot. Argenta scoort middelmatig.

Klik hier om het volledige rapport over de Belgische banken te lezen

reacties

Eén reactie

  • door Ozon op zaterdag 7 maart 2015

    Het wordt stillaan tijd dat we van dat gelegaliseerd banditisme afgeraken en met cooperatieve werkvormen

    in zee gaan.

Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties