menu
Toon menu
Lucas catherine

Rector VUB bindt in na kritiek

Aan de Vrije Universiteit Brussel (VUB) vindt deze week de Israëli Apartheid Week plaats. Het is een debatweek over de politiek van Israël. De rector van de VUB wou het programma aangepast zien. Maar daar komt hij nu op terug.
dinsdag 3 maart 2015

De rector van de VUB vond dat de debatten en lezingen tijdens de Israëli Apartheid Week te eenzijdig waren. Volgens hem werden er te weinig pro-Israëlische stemmen aan het woord gelaten. Het was deels onder druk van de Israëlische ambassade dat de rector dit standpunt verdedigde.

De rector eiste onder andere dat iemand vanuit de Israëlische ambassade mocht aanwezig zijn bij de lezing van auteur Lucas Catherine. Het was voor Lucas Catherine meteen een reden om zijn lezing te annuleren.

Vanuit verschillende hoeken kwam erg veel kritiek op het optreden van de rector. Vanmorgen had de rector een gesprek met de organisatoren van de Israëli Apartheid Week. 

Na het gesprek besloot hij dat het een vergissing was om in te grijpen in de programmatie. De organisatoren spreken over een overwinning voor de vrijheid van meningsuiting.

reacties

3 reacties

 • door coenvanderstede op donderdag 5 maart 2015

  Dat is toch een omgekeerde wereld. Lucas - Palestijn honoris causa, naar eigen zeggen - Vereertbruggen zal zijn waarheid over het Palestijnse probleem verkondigen en de vertegenwoordiger van de eerste betrokkene mag niet aanwezig zijn. De man bestaat het om zijn lezing in een publiek gebouw gefinancierd met publieke fondsen te laten afhangen of het publiek hem wel aanstaat. Il est Charlie, maar op zijn manier.

 • door Mezelf op zaterdag 7 maart 2015

  Hoe kunnen de organisatoren over "een overwinning van de vrijheid van meningsuiting" spreken, als het enigste resultaat is dat het een "debat" wordt waar "tegenstrevers", erg stoute mensen met een andere mening, niet aanwezig mogen zijn ???? Stel u het omgekeerde voor : een stelletje Israëli's komt haar visie verkondigen, en iedere andersdenkende moet zijn bek houden, in dit "debat", ....

 • door Ozon op zaterdag 7 maart 2015

  Het is toch normaal dat er objectief en zonder bemoeinissen van buitenaf informatie moeten kunnen

  doorstromen,zeker op universitair niveau.Waar zijn de Israelis dan zo bang voor?

  Gaza wordt gebruikt als toonzaal om de efficientie van hun wapens zo aan te prijzen aan wapenkopende

  bevriende naties.Over belastinggeld gesproken, alle officiële gebouwen die de joodse gemeenschap

  gebruikt zijn eigendom van de Provincie...de Provincie wordt overheind gehouden door de belastingbetaler.

Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties