menu
Toon menu
Hermes 900

Belgische bewakingssector wil drones gebruiken

Het gebruik van drones is niet toegelaten in ons land. Maar als het van bewakingsfirma's afhangt, dan komt daar snel verandering in. Zij willen drones inzetten voor bewakingsopdrachten.
donderdag 5 maart 2015

Securitas, de grootste bewakingsfirma van België, denkt dat drones zullen bijdragen tot meer veiligheid. Securitas wil vooral drones inzetten om grote evenementen of industriële terreinen te bewaken. Onder meer in Frankrijk voerde het bewakingsbedrijf reeds tests uit met drones. De firma wil dat nu ook in België doen.

Maar dat is niet zo eenvoudig. Het commercieel gebruik van drones is in België verboden. Volgens de Belgische overheid schenden drones de privacy van de burgers. Want drones filmen burgers zonder dat ze er weet van hebben. Burgers weten ook niet wat privéfirma's zoals Securitas willen doen met die beelden.

Druk

Of het gebruik van drones door bewakingsbedrijven verboden zal blijven, is maar de vraag. Buurlanden hebben reeds een veel soepelere regeling ingevoerd. En de druk van de bewakingsfirma's op de politiek is groot.