menu
Toon menu
Images

Podemos scoort

Dit weekend waren er verkiezingen in de Spaanse regio Andalusië. Opvallend: de regerende partij Partido Popular verliest. De nieuwe, linkse partij Podemos wint sterk.
maandag 23 maart 2015

Spanje wordt reeds jarenlang bestuurd door twee grote politieke partijen. Het rechtse Partido Popular en het linkse PSOE waren er steeds aan de macht. Maar aan de heerschappij van die twee partijen lijkt nu een einde te komen.

Dat werd duidelijk bij de verkiezingen in Andalusië. Hoewel de linkse PSOE de grootste partij blijft in Andalusië, boekte Podemos het meeste winst. De partij veroverde vijftien zetels. Ook andere kleine partijen gingen vooruit.

Het wijst erop dat de Spanjaarden politieke verandering willen. Ze zijn het bewind van de grote, traditionele partijen beu. Daar zitten de hoge werkloosheid en de besparingen voor iets tussen. Voor de Spanjaarden zijn de traditionele partijen verantwoordelijk voor de aanslepende crisis in het land. De hoop van de Spanjaarden is gericht op nieuwe partijen als Podemos.

reacties

2 reacties

 • door Piet De bisschop op donderdag 26 maart 2015

  Volgens de Volkskrant (kan dus voor hetzelfde geld De Morgen zijn, want beiden in handen van de NV De Persgroep van C. Van Thillo) "vielen de resultaten van Podemos tegen in Andalusië. Peilingen gaven hen eerder een kwart van de stemmen, het werd 'maar 15 %' (van 0 naar 15 dus). Zo passeer je natuurlijk twee maal aan de kassa : 1) met georkestreerde peilingen wakkeren media het angstbeeld aan van toch maar niet te kiezen voor politieke avonturen (zie ook Syriza) en 2) na de verkiezingen kan je zeggen dat het nogal meevalt. Een ander cijfer is meer waardevol, is dichter bij de waarheid en komt van daaruit veel minder in de media : de opkomst in Andalusië bedroeg ... 35%. Mooie democratie. Rare jongens, die journalisten.

  • door Louis Marie Lagae op zaterdag 22 augustus 2015

   Een ( zeer ) groot cijfer voor niet-gaan-stemmers is een belangrijk ( hèt ) signaal. In Belgie weigert het FOD - verkiezingen ( de baas van verkiezingen ) het aantal blanco stemmen ( actief niet stemmen ) op te geven. In ieder geval niet tijdig en ten vroegste ergens na de regeringsvorming. Ik heb daarvan het bewijs. Dat is zeer on-democratisch en maakt een vervalsing van de verkiezingsuitslag uit. Als er een wet voor is zou ik dat zwaar bestraffen ttz zodanig dat dit niet meer gebeurt.

   PS ; ik heb daar toen zwaar de aandacht op getrokken, vruchteloos.

   Louis Lagae.

  Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties