menu
Toon menu
150 dakloze sans-papiers bezetten kabinet Courard

Twee wanhoopsdaden van sans papiers op zelfde dag

In de kantoren van de Dienst Vreemdelingenzaken stak een man zichzelf in brand deze ochtend. Eerder deze ochtend pleegde een asielzoeker zelfmoord in het gesloten centrum van Merksplas.
donderdag 2 april 2015

In het gesloten centrum van Merksplas werd deze ochtend het levenloze lichaam aangetroffen van een man. Hij had zich in de loop van de nacht of ochtend verhangen. Het waren medegedetineerden die de ontdekking deden.

De man verbleef reeds twee maanden in het gesloten centrum. Sinds twee weken was hij in hongerstaking.

De directie van het gesloten centrum heeft de afscheidsbrief van de man in beslag genomen. Als reactie hierop zijn de andere gedetineerden in hongerstaking gegaan. Ze eisen dat de directie de brief vrijgeeft.

Nog vanochtend stak een jonge Guineeër zichzelf in brand in de toiletten van de Dienst Vreemdelingenzaken. De man had eerder te horen gekregen dat hij uitgeprocedeerd was en geen recht meer had op materiële steun. Hij verkeert momenteel in levensgevaar.