menu
Toon menu
Corpwatch cartoon

Nieuwe financiële crisis op komst?

Het internationale financiële systeem wordt weer instabieler. Dat verhoogt de kansen op een financiële crisis. Dat meldt de Volkskrant.
donderdag 16 april 2015

Er zijn vooral twee evoluties die zorgen baren:

1) Lage rente

De rente staat steeds lager. Dat betekent onder andere dat er minder geld kan verdiend worden met het uitlenen van geld. Voor sommige sectoren is dit zeer problematisch. Verzekeraars bijvoorbeeld zijn niet meer zeker van hun inkomsten.

Gevolg is dat zij mogelijks niet meer tegemoet kunnen komen aan hun klanten. Dit kan zware gevolgen hebben voor de hele economie.


2) Druk op groeiende economieën

Groeiende economieën zoals Turkije, Brazilië of Indonesië krijgen het moeilijker. Bedrijven in die landen hebben vaak in dollars geleend. Maar de koers van de dollars stijgt. Hierdoor wordt het lastiger voor de bedrijven om hun leningen af te betalen.

Wanneer bedrijven hun leningen niet meer kunnen aflossen, dan komen de banken opnieuw in de problemen.

Serieus


Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) neemt de evoluties in ieder geval serieus. Het IMF maant aan om de gepaste maatregelen te nemen, zodat een crash als die in 2008 kan vermeden worden.

Ook de Nederlandse Bank riep op om een aangepast beleid te voeren. Onder meer verzekeraars moeten dringend andere bedrijfsmodellen ontwikkelen.


reacties

7 reacties

 • door Ronald Van Beneden op donderdag 16 april 2015

  De financiële constructies die de laatste 2 financiële crisissen veroorzaakten zijn terug volop aanwezig waarschuwen zowel het IMF als de FED vandaag in een niet mis te verstane boodschap.

  Waar de illusie aan liquiditeiten de laatste tijd volop gecreëerd werd door de centrale banken (en nog volop doorgaat) kan deze realiteit in milliseconden omslaan. De vraag is echter niet “als” maar eerder “wanneer”. Eén verkeerde transactie kan het volledige systeem doen omslaan, zo erg is het gesteld met het wereldwijde systeem op dit moment.

  De illusie aan gemakkelijke geldstromen is tot in de verste uithoeken ter wereld doorgedrongen en transacties worden in milliseconden afgehandeld door automatisch ordersystemen, de zogenaamde “black box” waar niemand nog inzicht in heeft.

  Investeerders lenen momenteel volop geld om aandelen te kopen op de aandelenmarkten, zodoende kan men volop hefbomen inzetten op de diverse koerswijzigingen. Waar deze in het begin van de 20e eeuw nog onbestaande waren, was dit gedurende de dotcom-crash reeds volop aanwezig. Dit systeem is de laatste 10 jaar echter nog verder geëxplodeerd waardoor de totaal gekapitaliseerde waarde bestaat uit enorme zakken lucht.

  Bij een snelle daling worden deze verliezen in enkele seconden enorm uitvergroot, waardoor automatisch trading-mechanismen in actie komen die dit verlies nog verder uitdiepen. Het enige reddingsmiddel dat vervolgens nog bestaat is een automatische stop van enkele seconden (tot minuten) om deze mechanismen tot halt te brengen.

  Een voorbeeld hiervan is de laatste flash-crash waarbij er miljarden aan waarde verdwenen in luttele seconden. De vrees voor een nieuwe en nog grotere flash-crash is zeer reëel en boezemt zowel het IMF als de FED grote vrees in.

 • door Carlos Pauwels op vrijdag 17 april 2015

  De meningen hieromtrent zijn bij analisten en economen zéér verdeeld. Er zijn er die een crash voorspellen en anderen die dat weglachen. Ik ben maar een héél klein ansjovisje in de grote oceaan dat dreigt opgegeten te worden, samen met die massa anderen. Ik informeer mij met de regelmaat van een klok in verband met die mogelijkheid en heb er eerlijk gezegd weinig of geen vertouwen in. Daarnet lees ik bv. dat Oostenrijk de depositogarantie afschaft. Een teken aan de wand of een lokaal probleem? Dat is niet erg geruststellend. De goudkoers daarentegen slabakt en stijgt niet. Dat is dan eerder geruststellend. Maar ieder zinnig mens zou volgens mij toch moeten beseffen dat de QE's van de VSA en de EU niet bepaald normaal zijn. De beurzen stijgen wel dank zij deze QE's (een luchtbel??), maar de reële economie profiteert daar niet van, integendeel. Wereldwijd stijgt de schuldenberg astronomisch! Dat kan niet gezond zijn! Als je mijn mening wil: ik geef ze voor wat ze waard is, de crasch komt er. De vraag is wanneer! In de vorige commentaar is een goede weergave gegeven over de risicovolle toestand. Wie de wereldwijde masssale schuldenberg negeert en afdoet als een hakkefietje zou zich toch beter eens beraden. Iedereen heeft schulden aan iedereen! Dat moet toch eens exploderen, of niet????? En geloof mij, als het gebeurt zal het zijn als in de vorige commentaar omschreven: in een fractie van een seconde en vluchten kan niet meer!

  • door antbover op vrijdag 17 april 2015

   Wat in Oostenrijk gebeurt zal ook bij ons gebeuren. Oostenrijk heeft veel leningen die aangegaan zijn in Zwitserse frank. De luchtbel , de schulden in het algemeen , ook die buiten Oostenrijk zijn enorm . Geld in de economie pompen wordt gezegd door het ECB. Ja , mijn voeten , geld pompen in de aandelenmarkten is de realiteit, dus financiële markten draaiend op schulden. Dat leidt onvermijdelijk tot een diepe crash in de nabije toekomst. De kleintjes in de aandelenmarkten , wel die worden seffens beroofd. Ik steek mijn centen in waardevaste goederen ( lees zaken die niet afhankelijk zijn van gemanipuleerde schuldmarkten ) zoals grond , vastgoed, waarbij goud een optie is voor de nabije toekomst ( lees nog te vroeg om te kopen volgens mij). Vreemde valuta , te riskie want dat behoort eveneens tot het spelletje" jackpot".

  • door Yaysayer op vrijdag 17 april 2015

   beste Carlos, een paar interessante punten. Ik ga er van uit dat u in EU woont, dus toch even dit : de goudkoers in dollars is dan wel redelijk stabiel, maar als je de koers in euro opzoekt, ziet de grafiek er behoorlijk anders uit. Zoals elk effect dat in USD genoteerd staat natuurlijk.

   • door Carlos Pauwels op zondag 19 april 2015

    Beste Yasayer, even ter info: ik woon inderdaad in de EU. Een paar jaar terug was de koers van het goud 1388 euro/ons. Vandaag is de koers 1114 euro/ons. Dat kan men moeilijk een stijging noemen. Het recentste dieptepunt lag wel rond 900 euro/ons en dan is er inderdaad een stijging. Die stijging van 900 naar 1100 lijkt mij niet richtingaangevend.

  • door ria aerts op zaterdag 18 april 2015

   We leven in een schuldeneconomie. Sommigen spreken zelfs van een piramidespel. Waarom niemand kan voorspellen wanneer de grote crash komt, ligt aan het feit dat geen enkele regering wil dat het tijdens haar ambtstermijn gebeurt. Daarom wordt er altijd ingegrepen. De vraag is hoe lang men dit nog kan volhouden. Hopelijk tot in de eeuwigheid.

 • door Yaysayer op vrijdag 17 april 2015

  Een crisis die ontstaan was door een laag rentebeleid bestrijden met een lager rentebeleid was mogelijk niet het beste idee in de geschiedenis.

Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties