menu
Toon menu
Regenboogvlag

N-VA Denderleeuw weigert regenboogvlag: “heteroseksualiteit is nog steeds de norm”

Op 17 mei vindt de Internationale Dag tegen Homofobie en Transfobie plaats. Cavaria, een organisatie die opkomt voor de rechten van holebi's en transgenders, vraagt naar aanleiding van die dag om de regenboogvlag uit te hangen aan de gemeentehuizen. Maar dat is niet naar de zin van de N-VA in Denderleeuw.
vrijdag 17 april 2015

Cavaria lanceerde een oproep naar alle gemeentebesturen: laat tussen 3 mei en 17 mei de regenboogvlag wapperen aan het gemeentehuis. Alle gemeenten gingen daarop in. Op drie na. Jabbeke, Meerhout en Denderleeuw weigeren aan de actie deel te nemen.

Vanuit Denderleeuw kwam ook een officiële reactie. Schepen van Integratie Koen D'Haenens stelt in het Nieuwsblad: “Iedereen heeft het recht te zijn wie men is. Maar dat moet toch niet overal geëtaleerd worden, bijvoorbeeld door middel van de regenboogvlag? Waarom moet alles, wat buiten de norm valt, steeds in de verf gezet worden? Misschien ben ik wel op dat vlak nog wat ouderwets maar de norm is vandaag de dag toch steeds nog wat anders.’”

Opvallend is dat D'Haenens in de verf zet dat homoseksualiteit buiten de norm valt. Dat komt op hetzelfde neer dat als stellen dat homoseksualiteit abnormaal is. Het is net tegen die opvatting dat Cavaria strijdt.

Het toont in ieder geval dat een Internationale Dag tegen Homofobie en Transfobie geen overbodige luxe is.

reacties

14 reacties

 • door caersbart op vrijdag 17 april 2015

  het zou wel van journalistieke eerlijkheid pleiten om te zeggen dat de N-VA in Meerhout expliciet pleit om de vlag wél te hangen maar dat de meerderheid dit niet wil. Zo is het verslag een beetje politiek getint naar mijn goesting (en ik ben absoluut geen fan van de NV-A :-) )

  • door Edwin Hermans op vrijdag 17 april 2015

   Er staat toch duidelijk N-VA Denderleeuw in de titel...

  • door Jana Van Acker op vrijdag 17 april 2015

   Het is çavaria, niet cavaria...

  • door Luc Vinckx op vrijdag 17 april 2015

   De meerderheid in Meerhout bestaat dan ook alleen uit CD&V. En zoals we weten zijn die op sommige gebieden nog erger dan de NVA.

  • door Mezelf op vrijdag 17 april 2015

   Op de website van De Standaard luidt het : ‘We hebben vorige week beslist om die vlag niet uit te hangen, niet omdat we voor of tegen zijn, maar gewoon omdat we consequent enkel vlaggen uithangen voor evenementen waar we als gemeente bij betrokken zijn’, zegt schepen van Sociale Zaken Koen D’Haenens (N-VA). ‘Anders worden we elke week met een andere vraag geconfronteerd en we willen alle minderheden op een gelijke manier behandelen.' Dit wekt inderdaad de indruk dat het een collectief besluit was, genomen op grond van principes, en niet op grond van discriminatie.

  • door Ronald Van Beneden op vrijdag 17 april 2015

   Bravo, en ik wil er nog aan toevoegen dat deze buiten de norm ook in de natuur bestaat. Dus wie valt hier buiten de norm? De kortzichtigen die schrik hebben van hun eigen natuur. Wees eens eerlijk in ieder van ons zit er ergens al dan niet verborgen of verdrongen de norm die wij niet willen zien. Perfectie heren of dames bestaat niet, ook niet in de schepping van GOD en zeker niet bij de mens geboren met het intellect en de rede.

  • door Piet De bisschop op vrijdag 17 april 2015

   Het lijkt inderdaad zinnig uit te vlooien waarom Jabbeke en Meerhout de regenboogvlag niet wensen uit te hangen. Anderzijds slaat het artikel de bal niet mis : het huidige gemeentebestuur van Denderleeuw (is de crisis daar ondertussen al bezworen ?) blinkt immers niet uit door hun tolerant beleid. En tenslotte lees ik dat de regenboogvlag nu toch zou worden uitgehangen bij de Denderzonen. Signaaltje gekregen vanuit het hoofdkwartier ?

 • door Pandroid Jack op vrijdag 17 april 2015

  Zou de schepen van Denderleeuw zelf geen stiekeme gay zijn die niet uit de kast durft te komen, en daarom lichtjes gefrustreerd is?

 • door inge op vrijdag 17 april 2015

  iedereen is wie hij is , maar dat moet niet altijd geëtaleerd worden ? neem voor mij die Vlaams(ch)he vlaggen dan ook maar uit de handel en zéker weg van het gemeentehuis : totaal overbodig wat mij betreft .

  • door jempi op maandag 20 april 2015

   De correcte spelling is Vlaamse vlag. Eventjes ter info : deze vlag is het officiële symbool van Vlaanderen.

  • door Mezelf op maandag 20 april 2015

   Succes bij het wijzigen van de grondwet ! Terzijde : Wist u dat de vlag van Europa (twaalf gouden sterren op een blauw veld) een oer-Katholiek symbool is ? Het is de vlag van .... Maria. De ontwerper van de Europese vlag (eind jaren '40) was een tot het Katholieke geloof bekeerde Jood, ene Paul Levy; die liet zich inspireren door de Apocalys, hoofdstuk 12:1 ('Een groot teken verscheen aan de hemel: een vrouw badend in zonlicht, met de maan aan haar voeten en een kroon van twaalf sterren rond het hoofd'). Europa onder de vlag van de Katholieken, da's pas andere koek dan ons Vlaams Leeuwke, niet ?

   • door Piet De bisschop op vrijdag 24 april 2015

    Ik zie dat het daar nu pas schaken op hoog niveau wordt. Er is zelfs al een zwarte vlag verschenen aan het gemeentehuis (kan je even de historische achtergrond van die vlag opsnorren ?). Al vrees ik dat men het ginder niet meer zal kunnen oplossen met vlaggen alleen. Wijziging van de gemeentewet zal misschien soelaas brengen. NB : nog wat historische achtergrond. Bij FC Denderleeuw (zo vertelt de legende) gebeurde het wel eens dat men de arbiter, als hij volgens de plaatselijke supporters het te bont had gemaakt, gewoon de Dender in kieperde (die stroomde een paar meter achter het voetbalplein). Een nieuwe denkpiste ?

    • door Mezelf op maandag 27 april 2015

     De zwarte vlag is die van IS (tegenwoordig toch). Vroeger die van de anarchisten (kijken nu uit naar een andere vlag), ook piraten hielden van zwart. Tegenwoordig : een protestvlag tegen vanallesennogwat. Tegen kinderdagverblijven die teveel lawaai maken, industrieterreinen die op komst zijn, overvliegende vliegtuigen etc. terzijde : de regenboogvlag was oorspronkelijk die van bepaalde milieubewegingen (cfr. de Rainbow Warrior van Greenpeace, indertijd gekelderd door de Franse geheime dienst)...

 • door KristianKvam op dinsdag 2 juni 2015

  en mede danzij de N-VA is non-heterosexuliteit nog steeds niet de norm in Belgie.

Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties