menu
Toon menu
Smile african art louvre

“Geef Afrikaanse kunstenaars een naam"

Op een tentoonstelling zie je zelden de naam van de kunstenaar vermeld staan bij traditionele Afrikaanse kunst. “Ze krijgen niet dezelfde erkenning als westerse kunstenaars”, zegt kunstcurator Eberhard Fischer.
dinsdag 21 april 2015

Kan jij een naam opnoemen van een beroemde Afrikaanse beeldhouwer? Vermoedelijk niet. Dat komt omdat er vaak geen naam staat bij traditionele Afrikaanse kunst op tentoonstellingen.

Sommige kunstkenners willen daar nu verandering in brengen. Een uitgebreide tentoonstelling over Ivoriaanse kunst in het Parijse museum Quai Branly is gewijd aan inheemse kunst uit Afrika, Azië, Oceanië en de Amerika. De tentoonstelling brengt de kunstenaars achter de stukken onder de aandacht.

De tentoonstelling nodigt de bezoekers uit om ook de “meesters” achter de werken te ontdekken. Op deze tentoonstelling worden ze expliciet genoemd en gesitueerd. En dat is uitzonderlijk.

“Mijn doel is om deze mensen op een voetstuk te zetten en het publiek te laten zien dat het grote kunstenaars zijn”, zegt één van de organisatoren van de tentoonstelling Eberhard Fischer, etnoloog en directeur emeritus van het Rietberg Museum in Zurich. “Ze krijgen nooit dezelfde status als westerse kunstenaars. Het is tijd dat hun individuele vaardigheden worden benadrukt.”

De tentoonstelling Meesters van de beeldhouwkunst van Ivoorkust loopt nog tot 26 juli in museum Quai Branly in Parijs.