menu
Toon menu
640px 28 new york octobre 2008

New York meest verspilzieke grootstad ter wereld

Van 27 megasteden in de wereld is New York de stad die het meeste water en energie verspilt en het meeste afval genereert. Dat blijkt uit een studie van de Universiteit van Toronto.
vrijdag 8 mei 2015

De wetenschappers rangschikten 27 metropolen met meer dan 10 miljoen volgens de manier waarop ze grondstoffen verbruiken en afval genereren. Hoewel de steden maar goed zijn voor 6,7 procent van de wereldbevolking, consumeren ze samen 9,3 procent van alle elektriciteit en produceren ze 12,6 procent van alle afval.

Toch zijn er grote verschillen tussen de megasteden onderling op het vlak van consumptie en afval. Die verschillen zijn onder meer te wijten aan de ligging en gemiddeld inkomen. Koudere steden als New York en Moskou gebruiken bijvoorbeeld meer energie voor verwarming, en rijkere inwoners consumeren meer en genereren meer afval.

New York is op de drie onderzochte vlakken de slechtste leerling van de klas. Een New Yorker gebruikt gemiddeld 24 keer meer energie dan een inwoner van Calcutta in India, en produceert 15 keer meer afval.

Doordacht beleid

Ook blijken er grote verschillen tussen steden die qua ligging, grootte en rijkdom vergelijkbaar zijn.

Zo telt New York 12 miljoen minder inwoners dan Tokio, maar verbruikt het toch heel wat meer energie, vergelijkbaar met een extra olietanker om de anderhalve dag. Tokio is zuiniger dankzij onder meer een goed uitgebouwd openbaar transport, doordachte infrastructuur en aandacht voor lekkage in het watervoorziening.

Megasteden zijn wereldwijd snel aan het groeien, en ze benadrukken dan ook het belang van een doordacht beleid om het energieverbruik en de afvalberg binnen de perken te houden. "We hebben het niet over beslissingen op korte termijn en voor één verkiezingscyclus", zegt ingenieur Chris Kennedy van de Universiteit van Toronto, die de studie leidde. "We hebben het wel over langetermijnbeleid voor infrastructuur die steden jaren- of decennialang vorm geven."