menu
Toon menu
Uitstoot

32 bedrijven produceren derde van alle broeikasgassen

Slechts 32 bedrijven zijn samen goed voor 31 procent van de totale menselijke uitstoot van broeikasgassen. Dat blijkt uit een rapport van Thomson Reuters en het onderzoeksbureau BSD Consulting.
dinsdag 26 mei 2015

Het Russische energiebedrijf Gazprom, met een uitstoot van 1,26 miljard ton per jaar, voert de lijst aan. Op de tweede plaats komt Coal India met 820 miljoen ton, gevolgd door bedrijven als Glencore, PetroChina, Rosneft, Shell en Exxon Mobil.

De bedrijven zijn niet alleen goed voor bijna een derde van de wereldwijde klimaatafdruk, hun gezamenlijke uitstoot steeg tussen 2010 en 2013 ook nog met 1,3 procent.

"Sinds de publicatie van ons laatste rapport zijn de energieprijzen drastisch gedaald", zegt Tom Nixon, directeur Duurzaamheid bij Thomson Reuters en medeauteur. "De economische vooruitzichten blijven verbeteren terwijl de gewoontes van de consument gelijk blijven. De data suggereren dan ook dat we meer moeten doen om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen."

Totale uitstoot

Voor de berekening keken Thomson Reuters en BSD Consulting niet enkel naar de directe uitstoot van de bedrijven, maar naar de totale uitstoot van alle steenkool, olie en gas die de bedrijven produceren. "Dit is geen oefening in namen noemen en schuldigen zoeken", schrijven de auteurs. "Dit zijn allemaal bedrijven die levensnoodzakelijke energiediensten leveren aan de wereldeconomie."

"Maar het zijn ook de bedrijven die leiderschap kunnen tonen voor de volgende generatie energie met een lage CO2-uitstoot, en zo het voorbeeld van concurrenten, wetgevers en consumenten volgen."

reacties

3 reacties

  • door BRAT op dinsdag 26 mei 2015

    Ik onthoud uit dit artikel dat deze bedrijven vooral géén leiderschap tonen voor de volgende generatie energie met een lage CO2-uitstoot, en dus géén voorbeeld zijn dat concurrenten, wetgevers en consumenten volgen.

    • door betl op donderdag 4 juni 2015

      Ik vind dat dit artikel belangrijk is '32 Bedrijven produceren derde . . . ', maar een zin vind ik een beetje overdrijven. De zin "De data suggereren dan ook dat we meer moeten doen . . . ." is een beetje oneerlijk. Data suggereren niets, maar mensen en wetenschappers wel.

    • Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties